Sori lama tak update… banyak sangat idea dan cerita yang ku nak masukkan dalam blog ku ni… tapi nampaknya satu jak masalah ku… only ONE Problem that always bugging me… what?? It’s time… i don’t have enough time to spend on blogging…  haiyaa… so sad… kalau tak mesti banyak kisah kisah menarik ble dilakarkan dalam blog ni… anyway… entri ni berkenaan Tanjung Simpang Mengayau yang sangat terkenal di Sabah… Almost as famous as Mount Kinabalu…. this was one of the place i’ve visited a few weeks before…

Tanjung Simpang Mengayau… what is it??? Nama macam pelik kan… hehehe… well kalau korang nak tau… Tanjung Simpang Mengayau ni terkenal dengan jolokan “The Tip Of Borneo”… Penghujung Utara Kepulauan Borneo … pulau ketiga terbesar di dunia…apa yang boleh ku katakan… sangat sangat menakjubkan… sangat Indah!!! Subhanallah… terfikir sejenak betapa agungnya maha esa yang menciptakannya…. Terletak 170KM dari Kota Kinabalu (3 hours drive)…. dan hanya 30-40 minit perjalanan dari Kudat… sesiapa saja yang berkunjung ke Sabah jangan lepaskan peluang untuk pergi melihat betapa indahnya tempat ni dengan mata kepala kamu sendiri…

Kemasukan percuma.

Menurut cerita yang ku dapa tau pasal tempat ni, Ia pernah menjadi tempat pendaratan pengembara terkenal yang mengelilingi dunia Ferdinand Magellan yang berhenti selama 42 hari untuk membaiki kapalnya yang rosak dipukul ribut.

Dalam bahasa Rungus, iaitu suku kaum majoriti yang menghuni kawasan ini, Tanjung Simpang Mengayau bermaksud ‘benteng pertahanan’ kaum Rungus daripada pihak musuh (lanun dari kepulauan Filipina) yang menyerang perkampungan mereka.

‘Tanjung’ bermaksud penghujung, ‘Sampang’ pula bermaksud jambatan manakala ‘Mangazou’ membawa makna peperangan. Dalam bahasa Bajau pula, ‘Mengayau’ bermaksud berperang.

Lihatlah betapa indahnya kejadian alam yang masih belum terusik oleh tangan tangan manusia… keindahannya yang cukup memukau tatkala melihat pertembungan 2 laut iaitu Laut Cina Selatan dan Laut Sulu di selatan Filipina.

Keindahan… kebersihan… dan kejernihan air di pantai Kalampunian yang ada di sini pasti buat sesiapa saja tertarik untuk berenang dan bermandi manda di sini… hahaha… aku pun teriiiingin sangat… tapi masa tu aku takda bawa baju spare… jd ku simpan jak niat ku tu dulu…

Namun begitu… aku sedikit kecewa kerana ku dapati masih ada jalan yang tidak berturap menuju ke Tanjung Simpang Mengayau… come on la… a place with such beauty sepatutnya dapat kemudahan yang selayaknya la kan… it’s a one of the centre of attraction here in Sabah…

How To Get Here?! (From Kota Kinabalu)

Korang boleh menaiki teksi, memandu sendiri atau menggunakan khidmat ejen pelancongan tempatan.

Pacuan empat roda dan kereta salon berpermit diletak berdekatan Restoran India bertentangan dengan Klinik Kesihatan di Kampung Air, Bandaraya KK. Kenderaan pacuan empat roda boleh membawa antara 7 – 8 orang penumpang pada kadar RM20.00 – RM25.00 seorang secara ulang-alik, sementara kereta salon boleh membawa 4 orang penumpang dengan tambang RM240.00 secara ulang-alik.

Maklumat Tambahan

Lawatan balik hari ditawarkan oleh pengendali pelancongan tempatan. Kadar yang dikenakan sekitar RM 250.00 termasuk lawatan ke Ladang Madu Lebah di Kg. Gombizau, Kilang Gong di Kg. Sumangkap, lawatan ke Rumah panjang Rungus dan Tip of Borneo dengan penyediaan makan tengah hari.


Alahai…. tak puas rasanya… memang aku cadang nak pergi lagi…. tapi memang kena rancang dulu la… ada banyak lagi tempat tempat yang menarik di Sabah ni… kalau korang nak tau, sebelum aku bergerak balik ke hotel, aku sempat menjamu selera di kafeteria yang ada di sini… kulihat ada homestay yang disediakan… ala ala chalet la juga… bila ku tanya dengan orang orang yang berkenaan… rupa rupanya… semuanya dah di booking penuh oleh pelancong pelancong dari luar negara… dan yang memeranjatkan sekali… kalau ada sesiapa antara kita yang bercadang nak menginap di “homestay” yang disediakan kena la booking awal… kerana untuk tahun ni saja, kekosongan hanya ada pada penghujung tahun ini!!!

Jadi apalagi… jom ke Sabah!!! (^_^)