Baru baru ni aku berkesempatan singgah Kedai Ayamas Tawau yang baru jak dibuka di sini… sebenarnya grand openingnya sudah lepas iaitu pada 23 April 2011

happening juga opening nya ni… naik pening jugak bab ramai orang.. hehehe… mana taknya untuk customer PERTAMA dan Ke-88 mendapat hadiah bekalan ayam “Whole Roaster” selama SETAHUN dan 100 goodie bag untuk SERATUS pelanggan pertama

aku? aku tak pergi pun… masa tu aku busy… hehe

tapi it’s nice to know that Sabahan people especially Tawaurian got new alternative to have different taste of chicken other that Chicken Rice Restaurants… and KFC’s right… hehe…

ok back to the story… this is not my first time pergi kedai ayamas yang ada cafe ni… dan secara jujurnya aku agak kecewa…

first… mungkin aku terlampau harapkan “cafe”nya supaya lebih serius menjalankan perniagaannya… dan pada pendapat aku… kedai/cafe ini lebih kepada penjualan produk produk keluaran ayamas berbanding nak serve people to eat there…

it’s not very bad thing cause now… orang orang Tawau boleh berbelanja produk produk ayamas di sini… dan agaknya stok sentiasa ada berbanding sebelum ni kena dapatkan di supermarket supermarket tempatan yang selalu sangat kehabisan produk ayamas yang memang terkenal kerana berkualiti tinggi… me, myself adalah pengguna atau penggemar barangan keluaran Ayamas…

cafe… it’s a whole different story… i think… bab apa yang dijual tak banyak… serius… ayam ada dua pilihan jerr… maksud aku jenis masakan… satu what they called as Golden Roaster & Second Pepper RoasterPercik Roaster?? Takda… walhal ianya listed dalam brochures yang dikeluarkan sempena grand opening kedai tersebut…

Rice set dan jumlah ayam yang kamuorang nak tu.. pilih la mana yang perut kamu mahu kan.. hehehe

ada dua lagi kira sub menu Honey Prime Roast & Pepper Prime Roast… mungkin lebih kurang dengan tiga perasa utama… tapi juga listed dalam brochure tu.. dan sadly.. ianya¬† juga tiada…

senang cerita dua perisa utama tu jak yang ada… honestly… pendapat peribadiku la… Pepper Roster lebih sedap dari Golden Roaster… lain lidah lain la rasanya kan… hehehe… ini rasa lidah aku… hehehe

Masa kedatanganku hari tu… semua makanan dalam kategori Snackers juga tiada… sayang la kan… aku rasa , it would be a great add on for this cafe… tak semua orang nak makan yang berat berat kan…

Tempat nak makan… kalau tak silap aku ada 5 meja jak… seperti dalam gambar ni… boleh la… tapi tak la selesa sangat.. kena kena lagi depan cermin hadapan jalan… macam malu malu jgk mo makan… hehe… especially kalau ada yang di kenal tengah lalu di jalan kan… nasihatku… baik letak la sticker ka… atau konsep air-air di cermin tu … ala ala cafe WNL di Tawau ni satu ketika dulu… pengcahayaan tetap cukup… dan customer ada privacy sikit…

Sebelum wujudnya kedai Ayamas ni.. dulu kedai RASTAMAS yang jual produk MANUKMAS… betul ka tu aa… atau terbalik… kedai Manukmas jual produk Rastamas?? haha… yang penting pemiliknya tetap sama… tokey ayam di Tawau… En Tahir Pichok… orang bugis…

All in all… i hope the best for this shop/cafe… moga lepas ni lebih banyak produk dalam menu dorang yang boleh di ADA kan… hehehe… kena kena lagi kedai ni milik orang melayu jugak… padaidi lagi… jadi mana mana orang Tawau yang baca post ku ni… pergilah berkunjung ke sana … kita support kedai dan produk keluaran Malaysia…

p/s: ManukMAS dalam bahasa bugis… Manuk tu ertinya ayam… jadi sama la dengan AYAMas kan… hehehe